Препорука за достављање хране особама у изолацији

Препорука Института за јавно здравство Републике Српске за достављање хране особама у изолацији:

Према тренутним истраживањима, ризик од преноса вируса путем хране или амбалаже за храну је врло мали, због релативно ниске стабилности вируса у околини на површинама. Пренос преко површина које су недавно контаминиране вирусима могућ је једино ако се вируси преко руку пренесу на слузницу носа или очију. Иако је мало вјеројатно да ће се вируси пренијети преко контаминиране хране, треба примјењивати општа правила свакодневне хигијене и добру хигијенску праксу за припрему и употребу хране.

Достављање хране које ће вршити волонтери за особе које су под надзором односно у кућној изолацији и друге особе са повећаним ризиком за инфекцију COVID-19 (старије особе, особе са хроничним здравственим тегобама) помаже одржавању социјалне дистанце и смањењу критичних додирних тачака током спремања и послуживања хране.

Изузетно је важно да особље (волонтери) које учествује у превозу и дистрибуцији хране нема симптоме заразних болести (повишена температура, кашаљ, кихање, упаљено грло, пролив, повраћање, видно инфициране кожне промјене, исцједак из ушију, очију или носа…)

Волонтери треба да имају адекватну заштитну опрему (рукавице, маске и, по потреби, другу опрему). Уколико волонтери нису у могућности да прије и послије сваке испоруке хране оперу и дезинфикују руке, неопходно је да користе дезинфекционо средство на бази алкохола и влажне марамице са 70% алкохола (етанола).

Приликом испоруке хране, волонтери треба да се придржавају прописане дистанце (минимално 1 метар), уз кратко задржавање код особа којима достављају храну. Зависно од врсте хране, особама у изолацији препоручује се да одмах отклоне амбалажу за храну, јер може бити потенцијално загађена и након тога да оперу руке топлом водом и сапуном у трајању од 20 секунди.

Неопходно је обезбједити хигијенске услове транспортних возила (редовно влажно чишћење и дезинфекција).