НЕВРИЈЕМЕ НАПРАВИЛО ШТЕТУ

У последњих неколико седмица кратко и интензивно невријеме често погађа локалитете Републике Српске. Тако је јуче и протекле ноћи интензивна и кратка киша праћена, јаким, олујним вјетром, градом направила штету у Козарској Дубици, Костајници, Прњавору, Требињу…

Највећа штета је у општини Козарска Дубица. Због квара на трафо – станици сви потрошачи електричне енергије у тој општини били су без струје. Када се невријеме смирило надлежне електродистрибутивне екипе су изашле на терен и отклониле квар. Сада Козарска Дубица има електричну енергију. Град величине ораха такође је учинио штету на усјевима и материјалним добрима у Козарској Дубици…Вјетар и град оштетили су спортску дворану, Културни центар, одређен број помоћних објеката у Спортском центру је поплављен, усјеви према манастиру Моштаница  су претрпјели штету. Начелник општине Козарска Дубица је формирао комисије за евиденстирање, процјену штете и оне су већ на терену.

У Костајници је јака киша, са ситнијим градом, у кратком периоду поплавила неколико објеката. Оборинске воде нанијеле су шљунак на асвалтне коловозе па се возачима препоручује опрез. Надлежне екипе су на терену.

Интензивно и кратко невријеме са градом величине љешњака погодило је Прњавор. Највише мјесну заједницу Кулаши. Одговарајуће локалне службе су на терену како би сагледале ситуацију и евидентирале штету.

На југу Српске, конкретно на подручју Требиња, обилна киша, удари олујног вјетра и град трајали су 20 – так минута. Највеће посљедице невремена виде се на дрвећу. Много је било поломљених стабала и грана на тлу. Надлежне екипе уклањају оборено дрвеће. Пријављују се и евидентирају штете на објектима, аутомобилима…Начелници наших подручних одјељења Бања Лука и Требиње су на терену у обиласку невременом највише погођених локалних заједница у Српској. Према прогнози РХМЗ РС могућност појаве оваквих локалних налета невремена данас и даље постоји па Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС), као и сваки пут до сада, обавјештава и позива грађане, надлежне општинске, градске службе на опрез и безбједносну ангажованост.