ЈОШ ЈЕДНО УПОЗОРЕЊЕ НА ЛОКАЛНЕ НЕПОГОДЕ И ОБИЛНЕ ПАДАВИНЕ!

Опет нас Републички хидрометеоролошки завод Републике Српске (РХМЗ РС) упозорава на неповољне временске услове у Републици Српској. Данас (1. 7.2024) касно поподне и увече на сјеверозападу и сјеверу Српске (шира регија око ријеке Саве) прогнозира се нестабилно вријеме уз локалне пљускове са грмљавином. Очекују се и локалне непогоде уз јаче пљускове у кратком периоду, појава града, понегдје јаког до олујног вјетра.

У ноћи ка уторку (2. 7.2024) падавине јачају на западу Српске и до јутра ће захватати већину предјела. Током уторка (2. 7.2024) предвиђа се интензивнија киша. Очекује се од 30 до 50 мм кише у већини предјела. У широј регији од Добоја ка Бањалуци, на сјеверозападу и у горњем току Дрине понегде се очекује и преко 70 мм кише.

Због обилних падавина у кратком периоду доћи ће до интензивног пораста водостаја у поменутим подручјима. Посебни проблеми су могућу са оборинским водама и отицањем воде у урбаним зонама као и појавом бујичних поплава на мањим водотоцима.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске (РУЦЗ РС), у контакту са локалним службама заштите и спасавања, професионално ће испратити ову метеоролошку прогнозу која може бити опасна по људе и материјална добра. Грађане молимо да обрате пажњу на ову најаву невремена и да, у складу с тим, организују своје активности на безбједности људских живота и имовине.