Завршен семинар у организацији Иницијативе Југоисточне Европе за превенцију и спремност у случају катастрофа (DPPI SEE) у Истанбулу

У периоду од 7.-8. новембра 2022. године у Истанбулу је, у организацији Иницијативе Југоисточне Европе за превенцију и спремност у случају катастрофа (DPPI SEE) и Предсједништва Републике Турске за управљање ванредним ситуацијама у случају катастрофе (AFAD), одржан семинар „Утицај ризика од катастрофе на критичну инфраструктуру и континуитет пословања“.

Осим представника Републичке управе цивилне заштите Републике Српске семинару су присуствовали и представници Министарства безбједности БиХ, Федералне управе цивилне заштите и држава из региона: Србије, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније и Словеније.

Тема је била презентовање ситуације и размјена искустава из области критичне инфраструктуре у наведеним државама. У оквиру семинара организована је посјета Предсједништву за управљање ванредним ситуацијама у случају катастрофе (AFAD) гдје су се присутни имали прилику упознати са организацијом и функционисањем центра за обуку.

Република Српска је 2019. године усвојила Закон о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској (Службени гласник Републике Српске број: 58/19) у складу са којим је Министарство унутрашњих послова Републике Српске задужено за сарадњу са другим државама по питању безбједности критичних инфрастура. Наведена сарадња не искључује права и обавезе органа републичке управе за директну размјену информација, знања и искустава са сродним органима другигх држава. Органи управе Републике Српске именују координаторе испред својих управа и одређују одговорне субјекте и објекте критичне инфраструктуре.