10 –TI PARLAMENT MLADIH SAVSKE KOMISIJE – UČEŠĆE WACOM PROJEKTNIH PARTNERA

U periodu od 13-og do 15-og oktobra u Beogradu je održan „Sava Yuth Parliament“ 10-ti po redu, koji se održava svake godine. Ovom prilikom tema programa je bila „Let`s manage emergency situations!“ upravljanje vanrednim situacijama u slivu rijeke Save.

Savska komisija, zajedno sa projektnim partnerima WACOM projekta, nastoji da podigne svijest ljudi, posebno mladih, podučavajući ih kako da se ponašaju u ovakvim situacijama, čime se minimizira opasnost po ljude, imovinu i prirodu. Ukoliko u ovakvim situacijama ne postupamo korektno ili ako institucije zadužene za rješavanje ovakvih situacija nisu pripremljene i dovoljno obučene, može doći do velikih šteta u ugroženim područjima, posebno u stambenim i infrastrukturnim objektima, u vodozaštitnim područjima, a u ekstremnim slučajevima , čak i ljudski život može biti ugrožen.

Programski dani su protekli u prezentaciji radova srednjoškolaca iz Srbije, Hrvatske, Slovenije i BiH. Učesnici su posjetili JVP Srbijavode, koji su u maniru dobrih domaćina predstavili rad preduzeća, praćenje stanja površinskih voda na teritoriji Republike Srbije sa ciljem adekvatnog odgovora na rizik od poplava i ulogu SCADA sistema u daljinskoj kontroli i upravljanju vodnim objektima.

Predstavnik Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske je održala radionicu na temu „ Djelovanje RUCZ u slučaju poplave/iznenadnog zagađenja“, na kojoj je upoznala učenike sa radom i aktivnostima civilne zaštite i pripremila ih za demonstraciju TTH vježbe koja se održala nakon radionice koristeći WACOM alate, a koji su razvijeni u toku projketa. Vježbu je vodio lider projekta, predstavnik Univerziteta Ljubljana u saradnji sa partnerima iz Hrvatskih voda.

Djelovanje Republičke uprave civilne zaštite u slučaju poplava/iznenadnog zagađenja možete viditi na linku.