13-ти ТЕХНИЧКИ САСТАНАК WACOM ПРОЈЕКТНИХ ПАРТНЕРА У БАЊА ЛУЦИ

У периоду од 7. до 10. септембра 2022. године, Републичка управа цивилне заштите Републике Српске је била домаћин и организатор 13-тог техничког састанка WACOM пројектних партнера који се одржао у Бања Луци.


Пројектне активности WACOM пројекта улазе у посљедњу периоду, те се ради пуном снагом на преосталим радним задацима. Након одржаних прекограничних ТТХ вјежби у мјесецу мају ове године, затим националних радионица у јуну, све четири земље, БиХ, Србија, Словенија и Хрватска, учеснице пројекта, на челу са лидером пројекта Универзитетом из Љубљане, активиране су на сету развоја и дораде међународних документа из области транснационалне сарадње по питању инцидентних загађења и поплава у сливу ријеке Саве, уједно развијајући алате који ће се уградити у СаваГИС и СаваХИС системе, а који су у надлежности Међународне комисије за слив ријеке Саве.


Пројектни партнери, представници институција из земаља учесница у пројекту, су на посљедњем техничком састанку имали низ активности, између осталог, обилазак колега сарадника на WACOM пројекту, Републички хидрометеролошки завод РС, базне меторолошке станице, обилазак колега из ОКЦ 121 Бања Лука, гдје је размјењено искуство у раду и одржавању система у различитим изненадним ситуацијама, између ових земаља.

У току боравка у Бања Луци, за сараднике су организоване и пригодне радионице, излети и “team buildings” активности, кроз које су се упознали о знаменитостима, традицији, локацијама и људима из центра и околине административног центра Републике Српске.