Новитовић: Приоритет – прикључење европском механизму заштите и спасавања

Вршилац дужности директора Републичке управе Цивилне заштите /РУЦЗ/ Милан Новитовић изјавио је да пред БиХ и Републиком Српском изузетно активан период, посебно у погледу прикључења Европском механизму заштите и спашавања.

Циљ је, најављује он, да тимови РУЦЗ буду опремљени и обучени у складу са највишим европским стандардима, а да Република Српска буде у могућности да пружи квалитетну помоћ свакој чланици Европског механизма заштите и спашавања у ситуацији када им је то потребно, као и да Српска у случају природне несреће или катастрофе може да затражи и прихвати помоћ европских партнера.
Новитовић у интервјуу Срни истиче да су ЕУ и Савјет министара урадили приједлог споразума о учествовању БиХ у Механизму Уније за цивилну заштиту и да се нада да ће тај документ ускоро бити на дневном реду Владе Републике Српске, након чега овај документ иде на разматрање и одлучивање у Савјет министара и Предсједништво БиХ.
“Европски механизам заштите и спашавања јесте велика породица од које смо у претходном периоду имали значајну помоћ и приступ средствима европских фондова, а та средства искориштена су за обуку припадника наших специјализованих тимова за спашавање на води и под водом”, појашњава Новитовић.
Први човјек РУЦЗ додаје да, на плану заштите и спашавања, РУЦЗ сарађује и са Федералном управом Цивилне заштите, поштујући споразум који су потписале обје ентитетске владе, а изузетна сарадња остварена је и са Ођељењем за безбједност дистрикта Брчко.
Према његовим ријечима, РУЦЗ је у протеклом периоду, осим са земљама ЕУ, запажене резултате остварио и на плану сарадње са Србијом, Руском Федерацијом, Турском, САД и другим међународним партнерима.
У ПЛАНУ УНАПРЕЂЕЊЕ ВАТРОГАСНО-СПАСИЛАЧKОГ СИСТЕМА
“Оно на чему морамо интензивно радити у наредном периоду јесте стриктно спровођење Закона о заштити и спашавању, односно увођењу припадника ватрогасно-спасилачких јединица у систем цивилне заштите. Тренутно је у току обука 100 ватрогасаца за спашавање на води у складу са међународним Рескју три стандардом. Први дио обука завршен је у Требињу, а слиједе обуке у Бањалуци и Бијељини”, наводи Новитовић.
Што се тиче ватрогасно-спасилачких јединица, истиче он, велики изазов је у успостављању противпожарне заштите на Међународном аеродрому Бањалука.
Он најављује да у наредном периоду РУЦЗ излази пред Владу Републике Српске са приједлогом за успостављање специјализованих јединица које ће у своје редове привући и припаднике МУП-а, Хеликоптерског сервиса Републике Српске и других институција и организација које располажу материјално-техничким средствима и стручним кадром који би требало да буду у функцији система цивилне заштите.
“Морамо да додатно развијамо и сарадњу са Црвеним крстом Републике Српске путем материјално-техничког опремања, али и заједничких обука наших припадника. Наш задатак јесте и успостављање ефикасније сарадње и координације са горским службама спашавања и невладиним организацијама које су Законом о заштити и спашавању дефинисани као субјекти заштите и спашавања”, поручује Новитовић.
Он је најавио наставак интензивирање сарадње РУЦЗ са Планинарским савезом, аеро-клубовима, ронилачким клубовима и другим субјектима заштите и спашавања, као и подмлађивање кадра у РУЦЗ.
“Ускоро ће бити објављен јавни позив за набавку објеката мобилизацијско-логистичких центара и центара за обуку што ће бити озбиљна инвестиција и велики знак подршке Владе Републике Српске свим активностима, задацима и циљевима којима стреми РУЦЗ”, закључио је Новитовић.
ВЛАДА СРПСKЕ – ЗНАЧАЈАН ОСЛОНАЦ И СНАЖНА ПОДРШKА ЕФИKАСНОМ РАДУ РУЦЗ
Он наводи да Влада Републике Српске стоји иза свих активности и процеса које спроводи РУЦЗ, пружајући јој у континуитету значајну институционалну и финансијску подршку, што је јасно видљиво у буџету Српске.
“Припадници РУЦЗ, осим редовних програмских задатака, раде и послове деминирања на подручју Републике Српске у складу са годишњим планом деминирања и листом приоритетних подручја, које је на приједлог РУЦЗ усвојила Влада Републике Српске”, наглашава Новитовић.
СРПСKЕ ДЕМИНЕРЕ KРАСЕ ХРАБРОСТ, ПОСВЕЋЕНОСТ И ПОЖРТВОВАНОСТ
Оволико година послије рата, истиче он, не смије бити заборављен значај сектора за деминирање, посвећеност, храброст и пожртвовање његових припадника, тим прије јер је њихов рад и данас исто толико ризичан колико је био и одмах у годинама након завршетка рата у БиХ.
Према његовим ријечима, могуће је да интересовање јавности за процес деминирања можда и опада, али се и поред тога не смије дозволити да оно падне испод дозвољеног нивоа, односно да се на неки другачији начин или другим очима гледа на посао који данас обављају деминери.
Новитовић је навео да Сектор за деминирање и РУЦЗ имају одличну сарадњу са Центром за уклањање мина у БиХ /МАK/, као и да је изузетно развијена и сарадња са Оружаним снагама БиХ, односно батаљоном за деминирање.
“Припадници нашег деминерског сектора развијају сарадњу и са другим релевантним институцијама, као што је Министарство пољоприведе, шумарства и водопривреде Републике Српске, тако да су велике површине шуме и пољопривредног земљишта у самом врху приоритета за деминирање”, рекао је в.д. директора РУЦЗ Републике Српске.
Новитовић је додао да РУЦЗ, у сарадњи са међународним организацијама попут ИТФ-а /Интернешнел траст фонд/, ради на успостављању протокола како би након 27 година од рата биле обезбијеђене међународне донације да у наредним годинама територија Републике Српске буде без мина.
РУЦЗ БРИНЕ И О ПРИВРЕДНОМ РАЗВОЈУ ЛОKАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА
“У сарадњи са локалним заједницама дефинишемо пројекте који утичу на развој привредних активности општина у Републици Српској. Kонкретно, када је пројекат аеродрома у Требињу постао актуелан, РУЦЗ је са својим деминерским тимовима извршио деминирање комплетне површине која је у обухвату грађевинских радова, а тренутно ради и у ширем обухвату око тог аеродрома у изградњи”, појашњава Новитовић.
Према његовим ријечима, све локалне заједнице у Републици Српској имају једнак третман када је у питању рад РУЦЗ на деминирању терена и његова четири такозвана А-деминерска тима тијесно сарађују са њима.
“Осим што деминери РУЦЗ раде свој основни посао предано и пожртвовано, ризикујући живот, они редовно испуњавају и друге обавезе и задатке који се нађу пред РУЦЗ, а тичу се елементарних непогода или природних катастрофа. Влада Републике Српске има пуно разумијевање за све што припадници РУЦЗ и њених специјализованих тимова раде и издваја средства за њихову обуку, опрему и организацију”, наводи Новитовић у интервјуу Срни.