Новитовић: БиХ на путу ка чланству европског механизма заштите и спашавања

Новитовић је истакао да чланство БиХ у европском механизму заштите и спашавања предвиђа активно учешће у давању помоћи земљама које имају потребу за помоћи.

– То претпоставља да морамо имати оспособљене и опремљене тимове у капацитету који могу пружити помоћ другим земљама чланицама европског механизма – додао је Новитовић.

Новитовић је рекао да је о томе разговарано на састанку са комесаром ЕУ за управљање кризама Јанезом Ленарчићем, те шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером на Игману, послије међународне теренске вјежбе.

Он је додао да је на састанку учествовао као изасланик предсједника Владе Републике Српске, а присутни су били и премијер Федерације БиХ Фадил Новалић и представник Брчко дистрикта.

Састанак је, каже, одржан с циљем да се изврши анализа дводневне вјежбе, сагледавање стања служби заштате и спашавања у ентитетима, те ниво координације у БиХ.

Према његовим ријечима, БиХ је до сада у више наврата прихватала помоћ коју пружа европски механизам заштите и спашавања, 2010. и 2014. године, као и за вријеме трајања пандемије вируса корона.

– Оно што треба радити јесте развијање капацитета унутар БиХ, односно јачање ентитетских управа цивилне заштите и оспособљавање специјализованих јединица за спашавање из рушевина у случају земљотреса, поплава и свих природних катастрофа које се могу догодити на простору БиХ и ЕУ, да као активан члан пружимо помоћ било којој земљи чланици механизма – навео је Новитовић.

Он је додао да у наредном периоду БиХ очекује усаглашавање законских регулатива, те развој по европским стандардима капацитета за заштиту и спашавање.