Предсједник Владе Републике Српске у посјети припадницима Републичке управе цивилне заштите Републике Српске на обуци оспособљавање за трагање и спасавање из рушевина (фото-видео)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић поручио је да ће институције учинити све да се за Републичку управу цивилне заштите набави недостајућа опрема да би тимови били спремни да дају адекватан први одговор на непредвиђене ситуације.

Вишковић је најавио и да ће бити оформљена два тима цивилне заштите, од којих ће један дјеловати у западном дијелу Српске, а други у источном дијелу, у Херцеговини и на Романији.

Након што је присуствовао обуци специјализоване јединице за трагање и спашавање из рушевина Републичке управе цивилне заштите, Вишковић је истакао њихову одличну спремност и едукованост, те истакао да је циљ да се обезбиједе сви услови да би Српска имала обучене тимове и да располажу адекватном опремом.

“Кроз програм ЕУ обезбиједили смо дио опреме која се већ користи, али је исто тако важно и да установимо која нам опрема још треба и како се користи, што ће нам показати колеге из Хрватске који су данас дошли да нашим тимовима пренесу знања и искуства за спашавање из рушевина”, рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао значај континуиране едукације и оспособљавања припадника Цивилне заштите да би у сваком моменту могли адекватно да реагују на непредвиђене ситуације, као што су земљотреси, клизишта, поплаве.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић захвалио је Вишковићу што је посјетио припаднике Управе који учествују на тренингу са практичном обуком за учешће у акцијама трагања и спасавања унесрећених особа из рушевина.

Он је захвалио и Влади за све што је уложила у Републичку управу цивилне заштите у претходном периоду и тако омогућила да она буде на добром путу да испуни све задатке који се пред њу ставе и да адекватан први одговор.

“Све што радимо је у интересу грађана Српске и њеног очувања. Свјесни смо да као заједница немамо одговор на све, али имамо довољно пријатеља међу колегама из Хрватске, Србије и земља у окружењу да нам у овим ситуацијама пруже помоћ”, рекао је Новитовић.

Шеф службе за опремање и развој у Управи цивилне заштите Министарства унутрашњих послова Хрватске Младен Боричевић рекао је да је ово само један дио обуке, а да се у наредном периоду очекује њен наставак за људе који организују и воде операције.

“Морамо бити спремни да помогнемо једни другима, јер смо овдје сви близу. Стандард који захтијева ЕУ је веома висок и зато се већ сада учимо да издржимо све околности, као што је врућина, киша, снијег, лед”, рекао је Боричевић.

Члан Републичке управе Цивилне заштите Ален Десанчић истакао да је већина чланова нема искуства у спасавању из рушевина, те да ће им ова обука бити од значаја.

Нагласио је да је обука изузетно тешка, али их радује што ћемо имати јак и способан тим који ће моћи да реагује на терену.