Predsjednik Vlade Republike Srpske u posjeti pripadnicima Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske na obuci osposobljavanje za traganje i spasavanje iz ruševina (foto-video)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je da će institucije učiniti sve da se za Republičku upravu civilne zaštite nabavi nedostajuća oprema da bi timovi bili spremni da daju adekvatan prvi odgovor na nepredviđene situacije.

Višković je najavio i da će biti oformljena dva tima civilne zaštite, od kojih će jedan djelovati u zapadnom dijelu Srpske, a drugi u istočnom dijelu, u Hercegovini i na Romaniji.

Nakon što je prisustvovao obuci specijalizovane jedinice za traganje i spašavanje iz ruševina Republičke uprave civilne zaštite, Višković je istakao njihovu odličnu spremnost i edukovanost, te istakao da je cilj da se obezbijede svi uslovi da bi Srpska imala obučene timove i da raspolažu adekvatnom opremom.

“Kroz program EU obezbijedili smo dio opreme koja se već koristi, ali je isto tako važno i da ustanovimo koja nam oprema još treba i kako se koristi, što će nam pokazati kolege iz Hrvatske koji su danas došli da našim timovima prenesu znanja i iskustva za spašavanje iz ruševina”, rekao je Višković.

Višković je istakao značaj kontinuirane edukacije i osposobljavanja pripadnika Civilne zaštite da bi u svakom momentu mogli adekvatno da reaguju na nepredviđene situacije, kao što su zemljotresi, klizišta, poplave.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović zahvalio je Viškoviću što je posjetio pripadnike Uprave koji učestvuju na treningu sa praktičnom obukom za učešće u akcijama traganja i spasavanja unesrećenih osoba iz ruševina.

On je zahvalio i Vladi za sve što je uložila u Republičku upravu civilne zaštite u prethodnom periodu i tako omogućila da ona bude na dobrom putu da ispuni sve zadatke koji se pred nju stave i da adekvatan prvi odgovor.

“Sve što radimo je u interesu građana Srpske i njenog očuvanja. Svjesni smo da kao zajednica nemamo odgovor na sve, ali imamo dovoljno prijatelja među kolegama iz Hrvatske, Srbije i zemlja u okruženju da nam u ovim situacijama pruže pomoć”, rekao je Novitović.

Šef službe za opremanje i razvoj u Upravi civilne zaštite Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Mladen Boričević rekao je da je ovo samo jedan dio obuke, a da se u narednom periodu očekuje njen nastavak za ljude koji organizuju i vode operacije.

“Moramo biti spremni da pomognemo jedni drugima, jer smo ovdje svi blizu. Standard koji zahtijeva EU je veoma visok i zato se već sada učimo da izdržimo sve okolnosti, kao što je vrućina, kiša, snijeg, led”, rekao je Boričević.

Član Republičke uprave Civilne zaštite Alen Desančić istakao da je većina članova nema iskustva u spasavanju iz ruševina, te da će im ova obuka biti od značaja.

Naglasio je da je obuka izuzetno teška, ali ih raduje što ćemo imati jak i sposoban tim koji će moći da reaguje na terenu.