Влада САД донирала командна возила институцијама цивилне заштите у БиХ

На данашњој церемонији одржаној у комплексу Амбасаде САД-а у Сарајеву, отправница послова Амбасаде САД, Еллен Гермаин, уручила је вриједну донацију представницима институција за цивилну заштиту у БиХ, која ће даље унаприједити капацитете ових институција да осигурају заштиту и пруже помоћ грађанима БиХ.
Европска команда Војске Сједињених Држава (ЕУЦОМ), путем Уреда за одбрамбену сарадњу (ОДЦ) Амбасаде САД-а, финанцирала је набавку три прилагођена командна возила, а укупна вриједност ове донације је око 450.000 долара. Данас су ова возила уручена представницима Федералне управе цивилне заштите ФБиХ, Републичке управе цивилне заштите РС и Ођељењу за јавну безбиједност Владе Брчко дистрикта БиХ.
Ова возила користиће се као мобилне командне станице са широким спектром примјена – као одговор на катастрофе, одговор на ситуације које укључују опасне материје, спасилачке акције и као подршка тимовима за уклањање експлозивних средстава. Захваљујући овим возилима, институције које пружају цивилну заштиту биће у могућности боље и брже одговорити у случајевима катастрофа, превозећи особље и опрему и постављајући командне станице било гдје у Босни и Херцеговини.
Ова донација још један је примјер велике посвећености и улагања Сједињених Држава у Босну и Херцеговину и њену будућност.

Обраћање господина Милана Новитовића – Републичка управа цивилне заштите Републике Српске
“Републичка управа цивилне заштите Републике Српске, као носилац система заштите и спасавања, има задатак и обавезу да организује, опреми и квалитетно обучи, не само припаднике своје управе, већ и припаднике цивилних заштита локалних заједница унутар Републике Српске, и свих оних субјеката који у том систему учествују.
На путу опремања, организовања и обучавања тражимо партнере који нам у томе могу помоћи. Овај пут смо партнере пронашли у Вама, који овом донацијоми овим возилом доприносите да систем командовања и управљања унутар система застите и спасавања буде на квалитетном и завидном нивоу. Републичка управа цивилне заштите Републике Српске мора одговорити сваком изазову који се појави испред нас.
Својим досадашњим радом и искуством из предходног периода, посебно током поплава 2010. и 2014.године, и током пандемије Цовид 19 2020/2021.године, је показала да има квалитет и оспособљене људе и да има опрему којом може одгворити на све то.
Изузетно вредна и потребна донација, на којој Вам захваљујем и желим да имате увјерење и потврду да Вам је Републичка управа цивилне заштите Републике Српске сигуран и поуздан партнер у свим активностима које спроводите на простори БиХ и Републике Српске, поштујући и уважавајући све капацитете који се темеље на уставним и законским основама на којима Република Српска функционише и дјелује”.