Обука за градоначелнике/ начелнике у Бања Луци

Данас је у Бања Луци реализована трећа радионица за градоначелнике/ начелнике локалних заједница у Републици Српској у организацији Републичке управе цивилне заштите Републике Српске на којој су упознати са законским оквирима, овлашћењима, поступцима и координацијом у случају ванредних ситуација, начином вршења процјене и анализе ризика, те планирањима и начинима дјеловања у кризним ситуацијама. Руководиоци јединица локалне самоуправе су, у складу са Законом о заштити и спасавању у ванредним ситуацијама, обавезни проћи ову обуку.

Обука је била у виду једнодневног предавања у којем су се први људи локалних заједница упознали са улогом коју имају као команданти штабова али и овлашћењима и начином дјеловања, како институција, тако и грађана и привредних субјеката.

По ријечима вршиоца дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, Милана Новитовића, ове године, за разлику од претходних када се обука није одржавала због недовољне заинтересованости, можемо се похвалити великим одзивом (више од 80%). По његовим ријечима, разлог за повећан интерес вјероватно лежи у чињеници да је већина градоначелника/начелника поучена искуством из Костајнице, али и цјелокупном ситуацијом изазваном болешћу “ковид 19” одлучила да прође ову јако корисну обуку.