Ministarka Jujić u Kostajnici

Ministarka uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Senka Jujić, danas je u Kostajnici, zajedno sa vršiocem dužnosti direktora RUCZ, Milanom Novitovićem i načelnikom opštine Kostajnica, gospodinom Janjetovićem, posjetila tim Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske za spasavanje iz ruševina i tom prilikom izjavila da je najvažnije da u ovoj opštini nije bilo ljudskih žrtava, te da se može nadoknaditi sva materijalna šteta nastala nakon zemljotresa koji se dogodio u Hrvatskoj, a osjetio u regionu.

Jujić je izjavila da je materijalna šteta velika, te da je Vlada Republike Srpske obezbijedila 300.000 KM za ovu opštinu kao i 100.000 KM za Kozarsku Dubicu za saniranje štete.

Apelovala je na sve sugrađane koji su u mogućnosti da pomognu građanima Kostajnice koji nemaju uslove da se vrate u svoje stambene objekte (oko 30 porodica) i svaka pomoć je dobrodošla kao i da u narednom periodu nastave sa poštivanjem epidemioloških mjera i predstojeće praznike proslave u krugu svojih porodica.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske je izjavio da su vremenski uslovi loši, ali da je prioritet pružanje pomoći građanima.

“Danas radimo na visinskim zonama, a ono što je specifično za Kostajnicu je veliki broj oštećenja, te se procjenjuje da je materijalna šteta više od tri miliona KM” – izjavio je Novitović. Novitović je rekao da u Kostajnici danas radi 30 pripadnika Uprave podijeljenih u dva tima, te da se sutra očekuje pojačanje iz Bijeljine.

Načelnik opštine Kostajnica, gospodin Janjetović je pozvao i lokalne zajednice u okruženju da slanjem pripadnika svojih jedinica civilne zaštite pomognu ovoj opštini u saniranju štete, kako bi se ovaj proces okončao što prije bez obzira na nepovoljne vremenske uslove.