COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 22.6.2020. године у 9.00 часова


Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске и Универзитетској болници у Фочи извршено је тестирање  376 лабораторијских узорака, а вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 60 лица, од којих је 21 млађе, 35 средње и 4 старије животне доби. Ради се о 30 мушкараца и 30 жена.


Према мјесту пребивалишта, дванаесторо лица је из Српца, десеторо из Бањалуке, шесторо из Зворника, по петоро из Костајнице и Приједора, по четворо из Добоја и Градишке, по двоје из Котор Вароши и Модриче, те по једно из Дервенте, Козарске Дубице, Челинца, Милића, Теслића, Лакташа, Оштре Луке, Новог Града, Рогатице и Мркоњић Града. Највећи број новообољелих лица су контакти позитивних лица на мјестима локалне трансмисије вируса и породични контакти.

У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављен је један смртни случај код којег је потврђено присуство вируса корона. Ради се о жени старије животне доби са више удружених обољења из Теслића.

До сада је у Републици Српској потврђено 1905 случајева вируса корона, а преминулo је 120 лица код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило укупно 1258 лица. На “SARS-CoV-2” тестирано је укупно 34239 лицa.

Укупан број хоспитализованих лица у Републици Српској је 111, у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 49, а у општим болницама 62.

Број лица код којих је тест “SARS-CoV-2” позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 149.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 1684 лицa, а надзор је завршен код 36073. 

Детаљније прочитајте овдје.

Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/