COVID-19: Epidemiološka situacija u Republici Srpskoj i svijetu 22.6.2020. godine u 9.00 časova


Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje  376 laboratorijskih uzoraka, a virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 60 lica, od kojih je 21 mlađe, 35 srednje i 4 starije životne dobi. Radi se o 30 muškaraca i 30 žena.


Prema mjestu prebivališta, dvanaestoro lica je iz Srpca, desetoro iz Banjaluke, šestoro iz Zvornika, po petoro iz Kostajnice i Prijedora, po četvoro iz Doboja i Gradiške, po dvoje iz Kotor Varoši i Modriče, te po jedno iz Dervente, Kozarske Dubice, Čelinca, Milića, Teslića, Laktaša, Oštre Luke, Novog Grada, Rogatice i Mrkonjić Grada. Najveći broj novooboljelih lica su kontakti pozitivnih lica na mjestima lokalne transmisije virusa i porodični kontakti.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo virusa korona. Radi se o ženi starije životne dobi sa više udruženih oboljenja iz Teslića.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1905 slučajeva virusa korona, a preminulo je 120 lica kod kojih je potvrđen test na virus korona.

U Republici Srpskoj, od virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1258 lica. Na “SARS-CoV-2” testirano je ukupno 34239 lica.

Ukupan broj hospitalizovanih lica u Republici Srpskoj je 111, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 49, a u opštim bolnicama 62.

Broj lica kod kojih je test “SARS-CoV-2” pozitivan sa blagom kliničkom slikom ili bez simptoma u objektima za izolaciju je 149.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 1684 lica, a nadzor je završen kod 36073. 

Detaljnije pročitajte ovdje.

Više informacija o korona virusu i preporukama možete da pronađete na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske https://www.phi.rs.ba/