COVID-19: Епидемиолошка ситуација у Републици Српској и свијету 1.6.2020. године у 9.00 часова

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа, у Институту за јавно здравство Републике Српске и Универзитетској болници Фоча извршено је тестирање 578 лабораторијских узорака, а вирус корона (SARS-CoV-2) потврђен је код 14 лицa. Ради се о шест лица женског пола и осам мушког, од којих су двоје млађе, девет средње и три старије животне доби. Према мјесту пребивалишта по пет лица је из Дервенте и Мркоњић Града, двоје из Добоја, те по једно из Котор Вароши и Приједора.


У посљедња 24 часа, Институту за јавно здравство Републике Српске пријављен је један смртни случај код којег је потврђено присуство вируса корона. Ради се о једном мушкарцу старије животне доби из Приједора са хроничним удруженим обољењима. До сада су у Републици Српској потврђена 1422 случаја вируса корона, а преминулo је 111 лица код којих је потврђен тест на вирус корона.

У Републици Српској, од вируса корона, до сада се опоравило 930 лица, а на “SARS-CoV-2” тестирано је укупно 27620 лицa.

Укупан број хоспитализованих лица је 105, у Универзитетско клиничком центру (УКЦ) Републике Српске 38, а у општим болницама 67. На Одјељењу COVID-19 УКЦ-а Републике Српске хоспитализовано је 28 пацијената са тежом и средње тешком клиничком сликом, док је у изолацији шест пацијената. 

Број лица код којих је тест “SARS-CoV-2” позитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 87.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно je 1991 лице, а надзор је завршен код 33275 лица. 

Детаљније прочитајте овдје.

Више информација о корона вирусу и препорукама можете да пронађете на сајту ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске https://www.phi.rs.ba/