U Trebinju uspješno izvedena vježba “Štit 2020”

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite u Trebinju je uspješno izvedena zajednička vježba subjekata zaštite i spasavanja i Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske pod nazivom “Štit 2020”.

Vježba je održana na četiri lokaliteta građani su mogli da vide akciju spasavanja u slučaju zemljotresa i požara, lišavanja slobode i iznošenja nemoćnih osoba.

Učesnici vježbe bili su Republička uprava civilne zaštite, JU “Ekologija i bezbjednost” grada Trebinja, TVJ Trebinje, DVD “Lastva”, Crveni krst Grada Trebinja, civilna zaštite HET-a, PD “Vučji zub” i SD “Zelena brda”.

Republička uprava civilne zaštite je imala jednu radnu tačku, spasavanje utopljenika iz vode u koju su upali nakon prolijetanja automobila u rijeku Trebišnjicu. U ovoj tački je učestvovala Specijalizovana jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom uz podršku medicinske ekipe Republičke uprave civilne zaštite i tima za upravljanje dronovima.

Jedinica je učestvovala sa kombinovanim posadama (spasioci na vodi, ronioci  i čamci Pionir).

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite, gospodin Milan Novitović izjavio je da su pripadnici  sistema zaštite i spasavanja Republike Srpske obučeni, osposobljeni i opremljeni za sve vidove nesreća.

“Sistem Civilne zaštite činimo svi zajedno, a Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske je ta oko koje će se svi okupljati i koja će u narednom periodu pokazati da su širina i snaga u okupljanju i zajedničkoj snazi. Mi smo spremni da damo adekvatan odgovor na sve eventualne nesreće koje nas mogu zadesiti”, rekao je Novitović.

On je istakao da će u Trebinju biti organizovan Centar za obuku protivpožarne zaštite u Republici Srpskoj, koji će služiti za obuku jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom, a pomagaće i svim lokalnim zajednicama na području istočne Hercegovine u slučaju požara.