У Требињу успјешно изведена вјежба “Штит 2020”

Поводом Међународног дана цивилне заштите у Требињу је успјешно изведена заједничка вјежба субјеката заштите и спасавања и Републичке управе цивилне заштите Републике Српске под називом “Штит 2020”.

Вјежба је одржана на четири локалитета грађани су могли да виде акцију спасавања у случају земљотреса и пожара, лишавања слободе и изношења немоћних особа.

Учесници вјежбе били су Републичка управа цивилне заштите, ЈУ “Екологија и безбједност” града Требиња, ТВЈ Требиње, ДВД “Ластва”, Црвени крст Града Требиња, цивилна заштите ХЕТ-а, ПД “Вучји зуб” и СД “Зелена брда”.

Републичка управа цивилне заштите је имала једну радну тачку, спасавање утопљеника из воде у коју су упали након пролијетања аутомобила у ријеку Требишњицу. У овој тачки је учествовала Специјализована јединица за спасавање на води и под водом уз подршку медицинске екипе Републичке управе цивилне заштите и тима за управљање дроновима.

Јединица је учествовала са комбинованим посадама (спасиоци на води, рониоци  и чамци Пионир).

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите, господин Милан Новитовић изјавио је да су припадници  система заштите и спасавања Републике Српске обучени, оспособљени и опремљени за све видове несрећа.

“Систем Цивилне заштите чинимо сви заједно, а Републичка управа цивилне заштите Републике Српске је та око које ће се сви окупљати и која ће у наредном периоду показати да су ширина и снага у окупљању и заједничкој снази. Ми смо спремни да дамо адекватан одговор на све евентуалне несреће које нас могу задесити”, рекао је Новитовић.

Он је истакао да ће у Требињу бити организован Центар за обуку противпожарне заштите у Републици Српској, који ће служити за обуку јединица за спасавање на води и под водом, а помагаће и свим локалним заједницама на подручју источне Херцеговине у случају пожара.