Drugi sastanak Upravnog odbora zajedničkog programa Vlade Švajcarske i Ujedinjeih nacija

Dana 6. decembra 2019. godine u Banja Luci je, u prostorijama Vlade Republike Srpske, održan drugi sastanak Upravnog odbora zajedničkog programa Vlade Švajcarske i Ujedinjeih nacija u okviru projekta “Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH”.

Pored brojnih predstavnika UN agencija i nadležnih institucija iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, aktivno učešće u samom projektu je uzela i Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske, koja je ujedno bila i domaćin ovog sastanka.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milan Novitović je u uvodnom govoru pozdravio sve prisutne i poželio uspješan rad te je istakao veliki značaj ovog i sličnih projekata. Dao je prijedlog novog načina direktne komunikacije u vidu IT platforme/web stranice koja bi u mnogome olakšala svakodnevu komunikaciju i informisanost svih učesnika u projektu.

Jedan od ciljeva projekta u kome učestvujue pet jedinica lokalne samouprave iz Republike Srpske je uspostavljanje platforme smanjenje rizika od katastrofa na lokalnom nivou, unapređenje kapaciteta za procjenu rizika na lokalnom nivou, nadogradlja strateškog i akcionog plana opština/gradova, osnaživanje institucionalne spremnosti i kapaciteta uz multisektorski pristup.