Други састанак Управног одбора заједничког програма Владе Швајцарске и Уједињеих нација

Дана 6. децембра 2019. године у Бања Луци је, у просторијама Владе Републике Српске, одржан други састанак Управног одбора заједничког програма Владе Швајцарске и Уједињеих нација у оквиру пројекта “Смањење ризика од катастрофа за одрживи развој у БиХ”.

Поред бројних представника УН агенција и надлежних институција из Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине, активно учешће у самом пројекту је узела и Републичка управа цивилне заштите Републике Српске, која је уједно била и домаћин овог састанка.

Вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске Милан Новитовић је у уводном говору поздравио све присутне и пожелио успјешан рад те је истакао велики значај овог и сличних пројеката. Дао је приједлог новог начина директне комуникације у виду ИТ платформе/wеб странице која би у многоме олакшала свакодневу комуникацију и информисаност свих учесника у пројекту.

Један од циљева пројекта у коме учествујуе пет јединица локалне самоуправе из Републике Српске је успостављање платформе смањење ризика од катастрофа на локалном нивоу, унапређење капацитета за процјену ризика на локалном нивоу, надоградља стратешког и акционог плана општина/градова, оснаживање институционалне спремности и капацитета уз мултисекторски приступ.