Regionalna konferencija u Podgorici

U periodu od 14. – 15. 11. 2019. godine, u Podgorici (Crna Gora) je održana dvodnevna regionalna konferencija ” Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične i regionalne saradnje” u okviru projekta „Nepogode ne poznaju granice” u organizaciji Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Pored predstavnika Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske konferenciji su prisustvovali predstavnici Federalne uprave civilne zaštite F BiH, Direktorata za finansije i upravljanje sredstvima pomoći Evropske unije, Ministarstva finansija Crne Gore, Kancelarije za EU integracije, Delegacije EU u Crnoj Gori i Direktorata za vanredne situacije Crne Gore.

Prvog dana je održana prezentacija opreme koja je kroz projekat nabavljena za Direktorat za vanredne situacije Crne Gore i opštinske službe zaštite i spasavanja iz Podgorice, Bara i Ulcinja.

Drugog dana, u okviru panel diskusije „Značaj prekogranične saradnje za sistem zaštite i spasavanja“ učesnicima se obratio vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske, Milan Novitović.

Gospodin Novitović je istakao značaj međunarodne saradnje na svim nivoima posebno na lokalnom obzirom da se prvi odgovor dešava na ovom nivou.  Spomenuo je značajnu ulogu nevladinog sektora u svim segmentima djelovanja sistema zaštite i spasavanja sa fokusom na socijalne rizike, a posebno aktuelni problem migrantske krize sa kojim se suočavaju sve države u regionu.