Регионална конференција у Подгорици

У периоду од 14. – 15. 11. 2019. године, у Подгорици (Црна Гора) је одржана дводневна регионална конференција ” Смањење ризика од катастрофа и значај прекограничне и регионалне сарадње” у оквиру пројекта „Непогоде не познају границе” у организацији Директората за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Црне Горе.

Поред представника Републичке управе цивилне заштите Републике Српске конференцији су присуствовали представници Федералне управе цивилне заштите Ф БиХ, Директората за финансије и управљање средствима помоћи Европске уније, Министарства финансија Црне Горе, Канцеларије за ЕУ интеграције, Делегације ЕУ у Црној Гори и Директората за ванредне ситуације Црне Горе.

Првог дана је одржана презентација опреме која је кроз пројекат набављена за Директорат за ванредне ситуације Црне Горе и општинске службе заштите и спасавања из Подгорице, Бара и Улциња.

Другог дана, у оквиру панел дискусије „Значај прекограничне сарадње за систем заштите и спасавања“ учесницима се обратио вршилац дужности директора Републичке управе цивилне заштите Републике Српске, Милан Новитовић.

Господин Новитовић је истакао значај међународне сарадње на свим нивоима посебно на локалном обзиром да се први одговор дешава на овом нивоу.  Споменуо је значајну улогу невладиног сектора у свим сегментима дјеловања система заштите и спасавања са фокусом на социјалне ризике, а посебно актуелни проблем мигрантске кризе са којим се суочавају све државе у региону.