Упозорење на падавине за предстојећи викенд

У наредном периоду, за дане викенда, бићемо под утицајем два фронтална система који у западној струји доносе промјену времена праћену појачаним вјетром и падавинама. Најава се односи на јак, на моменте олујни вјетар на прелазу (ноћ) од петка на суботу, те обилније падавине у суботу и недјељу од југозападних предјела до југа земље а затим и на истоку. Најјачи вјетар се очекује у централном појасу земље и у планинама, а најобилније падавине у Херцеговини.

У суботу ујутро и пријеподне очекује се на сјеверу суво а у јужној половини земље с  кишом. Послеподне с кишом поред југа и на истоку и сјеверу. До вечери јењавање падавина и разведравање на западу. На истоку, у Подрињу, Семберији и централном дијелу Посавине суво. Током дана с кишом у јужној половини земље која ће се пролазно поподне проширити преко централних предјела на исток, сјевер и сјевероисток. На југу и југоистоку очекујемо и обилне падавине уз грмљавину и пљускове од 40 до 60l/m², локално и више.  На сјеверу мјестимичне и слабе, локално умјерене падавине.  Увече и у дијелу ноћи пролазно с промјењљивом облачношћу и суво. Дуваће јак, у ноћи на суботу, на моменте олујни југо, посебно у јужној половини земље и планинском појасу, током јутра и пријеподнева. Послеподне у слабљењу.

У недјељу пријеподне ће преовладавати облачно са слабом и мјестимичном  кишом у већини предјела а на сјеверу и сјевероистоку дијелом суво. Током дана чешћа умјерена киша, а на југу и с грмљавинским процесима. Обилније падавине и у централном појасу а на југу обилне од 40 до 60l/m², локално и више.

У суботу и недјељу се очекују обине падавине у јужној половини земље, посебно у Херцеговини, а у недјељу и на истоку. Источна Херцеговина  ће добити и више од 40 l/m², односно 60 l/m² у суботу, а за недјељу додатних толико литара.

Републичка управа цивилне заштите Републике Српске прати ситуацију на терену у складу са својим законским обавезама и надлежностима.